De menselijke batterij

August 25th, 2010 by mehdi


Om optimale prestaties neer te zetten in de werkomgeving, hebben we meer nodig dan een dosis motivatie en meer nodig dan onze vaardigheden. Ons prestatieniveau word bepaald door een wederzijdse beïnvloeding tussen drie componenten. In wetenschappelijke termen krijgen ze de naam IQ, EQ en FQ.In het kader van de hedendaagse prestatiegerichte werkcultuur, waar mensen vaak het idee krijgen een mechanisch werktuig te zijn, noem ik de som van de drie componenten sarcastisch genoeg  “De menselijke batterij“. Het eerste component van onze batterij noem ik het intellectueel component: Met dit component op volle kracht, krijgen we hopen informatie en kennis opgeslagen op onze harde schijf. Het geeft ons bijvoorbeeld de mogelijkheid vaardigheden te verbeteren en meer te weten te komen over onze werkactiviteiten. Het is de basis bij het leren van vaardigheden. Wij mensen scheppen een enorme voldoening uit het zelf verbeteren van ons handelen, de dynamiek tussen actie, resultaat en voldoening zorgt er dan ook voor dat we in een automatische heroplaadbare cyclus terechtkomen waar het vergaren van kennis en zelfverbetering mekaar afwisselen. Onze batterij laadt op! Wanneer we echter in een functie terechtkomen, waar de functie-inhoud ons niet boeit dan is het hoogstwaarschijnlijk dat we deze cyclus niet kunnen instandhouden en lopen we het risico dat onze batterij leegloopt. Simpelweg omdat we meer moeite gaan hebben om tegen onze zin informatie op te nemen, minder essentiële informatie gaan opnemen en uiteindelijk ook minder gaan presteren, wat dan uiteindelijk resulteert in een minder voldaan gevoel. Onze batterij loopt leeg! Het tweede component noem ik het emotionele component van onze batterij. Een regel in alle componenten is dat ze een invloed uitoefenen op elkaar. Dus met andere woorden wanneer we het energiepijl in een ander component laten dalen, daalt het energiepijl van alle componenten en visa versa. Het emotionele component wordt sterk uitgedaagd door onze relaties met naasten, vrienden, collega’s en vreemden. Met name dat gezonde sociale relaties een enorme boost kunnen geven aan ons batterijtje. Wat dus ook wil zeggen dat ruzies, discussies en andere gebeurtenissen ook voor een sterke daling kunnen zorgen. De emotionele batterij is van groot belang voor ons sociaal welzijn gevoel. Het geeft ons ook een gevoel van tevredenheid over onszelf. We kunnen stellen dat dit het belangrijkste component is van onze gehele batterij, Het Fysieke component is evenwel ook een cruciaal en belangrijk gedeelte. Vraag jezelf maar eens af wat er gebeurt wanneer je uit eten bent geweest en het eten jou misvallen is, je de volgende ochtend opstaat en constateert dan je maag overhoop ligt. Of wanneer je intensief gaan sporten bent en de dag daarna zo stijf als een plank uit je bed komt. Of wanneer je te diep in het glas gekeken hebt, de volgende ochtend wakker wordt met het gevoel alsof je op een draaimolen zit. In hoeverre kan jij dan nog beroep doen op je vaardigheden? Wat gebeurt er bij jou op emotioneel en intellectueel vlak? En in hoeverre ben jij dan nog in staat om een topprestatie neer te zetten? Er zijn reeds tonnen boeken over geschreven hoe we het fysieke component kunnen opladen. Waar het in grote lijnen op neerkomt is een gezonde voeding, sport, beweging en ontspanning. We kunnen er allemaal over meespreken hoe een sportactiviteit onze geest ontlaad van stress, routine of andere spanningen. Opmerkelijk ook hoe we intuïtief het verschil opmerken tussen lekkere en gezonde voeding. In feite  is dit voor ieder van ons zeer evident dat deze zaken een grote invloed uitoefenen op ons fysiek component.  Enkel het bewust worden van ons energieniveau en in staat zijn om te achterhalen in welk component er een tekort aanwezig is kan er al voor zorgen dat we sneller weer op peil komen, gezonder gaan leven en een verbetering in onze prestaties terugvinden. Ik hoop dat dit een bijdrage is voor iedereen die streeft naar betere prestaties in het dagelijkse leven en op de werkvloer.

Mehdi Michiels

Laat een boodschap achter


Plus blogt!

Via deze weg laten wij onze visie los op de wereld. Blijf op de hoogte van nieuwigheden binnen de organisatie, incentives of jobaanbiedingen. Je kan ook op onze social media terecht om uw sales skills bij te schaven of je ervaring te delen met collega's in het vak.

Volg Plus op: